h

Racisme is een virus

6 april 2017

Racisme is een virus

Zehra VarliEnkele maanden geleden schreef ik op deze site dat ik bezorgd was over de opkomst van racisme in heel Europa. De racistische bewegingen op straat en de acties tegen de opvang van vluchtelingen in heel Europa. Ik weet niet of het is omdat ik in Nederland woon en het hier van dichtbij meemaak, maar het lijkt wel alsof in Nederland de haat met de dag groeit als een virus dat razendsnel je hele lichaam in bezit neemt.

Scherpe column door Zeynep Varli-Tosun

Mijn zorgen zijn na de verkiezingen niet minder op geworden. Integendeel, ik maak me nog meer zorgen. Niet alleen de haat naar moslims toe is toegenomen, maar ook links wordt keihard aangepakt, waardoor linkse partijen niet meer durven op te komen voor hun linkse ideologie. Kijk maar naar Anne Fleur Dekker, haar partij GroenLinks nam afstand van Anne Fleur Dekker. Het is toch absurd dat een linkse partij niet meer durft voor haar linkse ideologie op te komen vanwege de toenemende racisme? Het is toch onrechtvaardig dat rechts alles kan roepen wat ze willen onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting' maar zodra links dit doet als 'verwerpelijk' wordt genoemd?

En dat linkse partijen zelf ook ineens allerlei populistisch taal gebruiken, daar sta ik echt van te kijken! Waarom toch?

Heel Nederland was woest op Erdogan omdat hij de Nederlanders "Nazi-overblijfselen" noemde. Natuurlijk vraag ik me af waarom een dictator juist Nederland beschuldigd ‘Nazi-nazaten’ te zijn als juist hijzelf antidemocratisch en ultranationalistisch gedrag vertoont. Maar dat is een ander onderwerp. Dit gaat nu om Nederland.

Heel Nederland was woest op Erdogan maar ik ben bijna geneigd om hem daarin gelijk te geven. Ik heb het natuurlijk niet over heel Nederland maar juist die mensen die zo hard roepen dat Erdogan een fascistische clown is roepen ook het hardst dat we maar allemaal moeten oprotten en dat we niet hier niets te zoeken hebben. Dan vraag ik me af wat het verschil is tussen de beschuldiging van Erdogan en de mensen die roepen dat we hier niet thuis horen en dat we maar allemaal moeten oprotten.

Het is beangstigend. Beangstigend hoe snel de virus zich verspreid. De grove negatieve uitspraken jegens etnische minderheden is een soort trend geworden. Ik vraag me af of dat de normen en waarden zijn waar men zo trots op is en waar we ons bij moeten aansluiten? Het spijt me, als ik me niet kan inbinden in die normen en waarden. Ik blijf om mijn medemensen geven. Ik zal altijd strijden voor de zwakkeren. Ik zal opkomen voor de rechten van anderen en ook die van mezelf. Daarom hou ik mij liever vast aan mijn eigen ‘waarden en normen’. Namelijk: geven om mijn medemensen!

Er wordt gauw gezegd dat men geen slachtofferrol moet aannemen. Ik merk in het Nederlandse cultuur/taal dat wanneer men een woord uitroept vervolgens iedereen dat woord overneemt. Iemand riep de woorden 'slachtofferrol aannemen' uit en ik hoor het nu overal wanneer iemand (niet perse een buitenlander) zijn/haar pijnlijke verhaal vertelt de ander dan zegt dat men geen 'slachtofferrol' moet aannemen. Wat natuurlijk extra pijnlijk is voor diegene die zijn verhaal wilt laten horen, zijn stem wilt laten horen. Niemand durft meer wat te zeggen of het wordt als 'slachtofferrol' gezien.

Hoezo slachtoffertje spelen? Mogen we dan niet onze verhaal doen? Doen we het toch wel, dan moeten we maar "oppleuren" zoals de Premier Rutte het uitriep en de meerderheid van het volk dit ook toejuichte. Ik zeg de meerderheid, want we hebben een overgrote meerderheid van rechtse partijen in Nederland. Bewijst dat het overgrote deel van Nederland steeds meer aan het verrechtsen is wat mij dus nog meer zorgen baart. 

De gevestigde politiek zorgt wel dat het volk zondebokken zoekt voor het probleem wat door het kapitalisme is veroorzaakt en iedereen gaat erin mee. Zonder bij na te denken dat dit niets met bevolkingsgroepen te maken heeft maar door het falen van kapitalistische systeem. Maar hoe blind kun je zijn als je dit niet inziet?

Foto: SP / www.sp.nl

Meer Zehra

Meer lezen?

U bent hier