h

Voor een breed gespreide investering in cultuur en niet in een clustering in stenen!

12 januari 2018

Voor een breed gespreide investering in cultuur en niet in een clustering in stenen!

Op 16 februari 2017 overviel de coalitie plus GroenLinks, als zijnde voorstanders van de realisatie van het cultuurcluster, de gemeenteraad met een amendement. Hierin werd in 8 punten, met nota bene juridische toetsing, uiteengezet waarom er geen referendum gehouden zou kunnen worden inzake de definitieve budgetaanvraag Cultuurcluster.

Inspraak door Jan de Bruin bij het Zaans Beraad van 11 januari 2018

Ook toen al was er sprake van vooringenomenheid t.a.v. de uitspraak van de hoogleraren Munneke en Schilder die, op verzoek van het presidium, concludeerden dat er van geen enkel raadsbesluit over inhoud en krediet sprake is dat het tegenhouden van een referendum zou legitimeren.

Die vooringenomenheid debiteerde tijdens de rechtszitting van 16 november j.l. ook Gemeenteadvocaat Mr. Biezenaar, waarbij zij op herhaald verzoek van de rechter tot onderbouwing van haar standpunt telkens het antwoord schuldig moest blijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de rechter tot de slotsom is gekomen dat de raad zich in redelijkheid niet op het standpunt heeft kunnen stellen dat er dringende redenen zijn om geen referendum te houden over het kredietbesluit.

Zoals nu blijkt uit de gestelde technische vragen van D66, PvdA en VVD kiezen de coalitie en GroenLinks er wederom voor om het belang van NSPO te dienen en opnieuw respectloos om te gaan met de democratische verworvenheden, die de Zaanse bevolking grondrechterlijk heeft om zich middels een referendum uit te spreken. Hoger beroep, het openbaar maken van geheime afspraken, het mobiliseren van NSPO en de culturele partners zullen de breed gedragen publieke weerzin tegen dit project alleen maar doen toenemen. Dit nog los van het risico in een volgende juridische procedure, met beroepsmogelijkheden, opnieuw terecht gewezen te worden.

Dit laatste nog los van in de maak zijnde zienswijze tegen de voorgenomen verlening van de omgevingsvergunning door prominent CDA-lid en Vastgoedspecialist Wim van Velzen. Hierbij getuigen boventallige, gesubsidieerde horeca en filmaanbod er helemaal niet van dat Zaanstad een zo geroemde, betrouwbare partner is voor de lokale middenstand.

En dat van volharding tegen beter weten in sprake is bewijst de uitspraak van D66-wethouder van Cultuur Mevr. Munnikendam in het NHD van 23.12.17. Hierin maakt zij zich meer zorgen over de aanbesteding en de bouw dan over de juridische terechtwijzing. Zij zou zich beter kunnen spiegelen aan publiek private initiatieven op het hembrugterrein waarbij Art Zaanstad, The next en ABC planontwikkeling aantonen dat spreiding en publieksbereik van culturele activiteiten een aanzuigende werking hebben op vestiging in lokale, bestaande of toekomstige ontwikkelingsgebieden. Dat is precies het gene wat de Kultuurklutsers bepleiten en wat de eigentijdse manier is om cultuurparticipatie te bevorderen

Het zou van moed getuigen als zij en de raad gebruik zouden maken van het voorbehoud dat in het masterplan is opgenomen om in de plannen en de uitvoering daarvan invulling te geven aan nieuwe mogelijkheden en inzichten die de veranderende economische omstandigheden en de actuele kijk op een extramuraal opererende culturele infrastructuur bieden.

En mocht dit inzicht niet indalen dan is het houden van een referendum en het respecteren van de uitslag de enige juiste weg. Zoals ook politicoloog en emeritus hoogleraar Meindert Fennema de gemeenteraden adviseert. Hij vindt dat er op lokaal niveau te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om referenda te houden. Hij zegt daarover: “Als er volksraadplegingen worden gehouden worden politici meer gedwongen uit te leggen waarom ze een bepaald standpunt innemen en daarmee meer respect en vertrouwen te winnen t.a.v. het veelal anti-politieke standpunt van de bevolking."

Geachte leden van de Raad: Zaanstad snakt, na dertig jaar bezuinigen, naar een breed gespreide investering in cultuur en niet in een clustering in stenen. En omdat de coalitie en GroenLinks het houden van een referendum vermoedelijk weer zullen tegenhouden of een hen onwelgevallige uitslag niet zullen respecteren roep ik de Zaanse bevolking hierbij op weer massaal hun steun als signaal te komen geven. En daarnaast, met de gemeenteraad verkiezingen op komst, in hun politieke keuze helder zullen maken wat hun standpunt is in dit kosten verslindende dossier.

Voorts wens ik u allen - zonder uitzondering - een gezond en kleurrijk 2018 toe met veel wijsheid in uw besluitvorming.

Jan de Bruin, Kultuurklutser

Meer lezen?

U bent hier