h

SP stelt Kamervragen over schimmelwoningen

15 maart 2018

SP stelt Kamervragen over schimmelwoningen

Van Groningen tot Venray en van Middelburg tot Zaanstad. SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelde deze week Kamervragen over bijna veertig wijken met schimmelwoningen en achterstallig onderhoud, verspreid over heel Nederland. De lijst kwam tot stand na een inventarisatie bij SP-afdelingen. Beckerman: “In al die wijken leven mensen in ongezonde of onveilige woningen. Opvallend veel kinderen in die wijken gebruiken medicijnen tegen astma."

Foto: SP Zaanstreek / www.zaanstreek.sp.nl

Beckerman: "Ik vrees dat deze inventarisatie het topje van de ijsberg is. Ondanks verzoeken van de bewoners doen de verhuurders in deze wijken niks of te weinig. En dat terwijl huurders wel elk jaar een huurverhoging mogen ophoesten. Ze worden keihard in de steek gelaten.”

Woont u ook in een schimmelwoning? Mail het Meldpunt Schimmelwoningen – meldpuntzaanstreek@sp.nl

Schimmelwoningen in Zaanstad

Patrick Zoomermeijer
Deze ervaring heeft de SP helaas dus ook in Zaanstad. In de Kamervragen worden Wormerveer en Poelenburg genoemd. Lijsttrekker Patrick Zoomermeijer: "De Zaanse SP is bij tientallen bewoners langsgeweest in heel Zaanstad, van Krommenie tot Zaanstad-zuid, van Wormerveer tot Poelenburg. We kwamen schrijnende gevallen tegen. Woningen die niet zijn warm te stoken. Woningen waar de vochtvreters in de kasten in de woonkamer staan omdat die anders beschimmelen en verrotten. Zieke kinderen. En woningcorporaties die alleen maar zeggen: 'maak het maar schoon en schilder er overheen'. Terwijl de schimmel na een paar weken al weer terug is. En de bewoners soms gewoon 600 euro of meer huur betalen voor een oude, kleine, tochtige en beschimmelde woning. Dat is onacceptabel!"

Foto: Willem Croese / www.zaanstreek.sp.nl

Schimmel in een woning in Zaandam

Tijd voor een actieplan!

Sandra Beckerman
Volgens Beckerman is het de hoogste tijd dat de minister niet meer wegkijkt, maar in kaart brengt waar in Nederland schimmelwoningen zijn en een grootschalig actieplan start om de problemen op te lossen: “De minister zegt dat de problemen lokaal opgelost moeten worden. Maar waar moet je heen als je verhuurder lak heeft aan je klachten? Onlangs nog was in het nieuws dat woningcorporaties winst maken. Dat geldt ook voor de commerciële huisbazen. De SP zegt: dwing verhuurders die winsten te investeren in het verbeteren van de woningen, zonder dat het leidt tot huurverhogingen. Maak het mogelijk dat huurders kunnen afdwingen dat hun huizen worden opgeknapt. En pak de huisbazen aan die hun huurders in de steek laten. Deze mensen willen leven in gezonde huizen.”

Zoomermeijer: "Wat de Zaanse SP betreft is dit een verkiezingsthema!"

Meer lezen?

U bent hier