h

SP: Links, sociaal, rechtvaardig en groen

25 januari 2018

SP: Links, sociaal, rechtvaardig en groen

Patrick Zoomermeijer
Patrick Zoomermeijer (47) is voor de derde keer op rij lijsttrekker voor de SP Zaanstad. Na twee raadsperiodes vanaf 2010 kent hij de klappen van de zweep binnen en buiten de gemeenteraad als géén ander en hij staat te trappelen van strijdbaarheid voor de volgende periode. Hij is een socialist die niet kritiekloos toekijkt, hij komt altijd op voor de belangen van mensen die zulke steun volop verdienen, hij is van het kaliber 'een man een man, een woord een woord' immers beloftes moet je waarmaken en daar schort het volgens de SP'er flink aan bij het huidige college (D66, VVD, CDA, PvdA, CU en ZOG) met wie hij op 21 maart 2018 definitief wil afrekenen.

Interview door Willem Croese

"In 2014 was het echt een gemiste kans. SP, GroenLinks en Rosa wilden een 'links' college met de PvdA en daar staken de sociaaldemocraten een stokje voor door zelf in zee te gaan met de liberalen van D66 en VVD. Het werd dus een 'rechts' college met alle gevolgen van dien. Vijfduizend banen waren beloofd, het werden er slechts 700. De werkloosheid is nu stabiel in Zaanstad, maar het aantal 'cliënten' bij de Sociale Dienst is flink toegenomen. De wachtlijst voor sociale huurwoningen is nog langer geworden. Het Cultuurcluster is een miljoenenverslindend project dat maar duurder en duurder wordt, terwijl veel buurthuizen het water aan de lippen staat en meer betaalde beheerders nodig hebben. Professionals zoals opbouw- en jongerenwerkers zijn er bijna niet meer", stelt Patrick Zoomermeijer.

Echte sociale verandering

Als het aan Patrick Zoomermeijer en de SP ligt komt het linkse college nu zeker. "De meeste mensen zien dingen in hun leven veranderen waardoor hun zorgen en lasten toenemen. Het moet beter en dat kan écht. De SP is óók de stem voor degenen die geen stem hebben. Niet alle mensen bulken van het geld, al legt rechts de rekening letterlijk wel bij hen neer. Armoede in Zaanstad is hierdoor fors toegenomen, dit moet je te denken geven. Eenzaamheid wordt niet alleen aan de keukentafel opgelost. Doe werkelijk iets dat er toedoet. Maak andere keuzes dan de bekende rechtse plannen die alleen goed zijn voor de één procent, je weet wel de miljonairs en hun aanhang. Het staat op jouw cv vele malen beter dat je mensen helpt in plaats van een opsomming aan imposante projecten zoals het Cultuurcluster. Pomp geld en energie in vakopleidingen, onderwijs, werkgelegenheid, vaste banen, huisvesting, sociale huurwoningen, wijken, buurthuizen, welzijn, racismebestrijding, openbare ruimte, groen, kortom alles wat voor de inwoners van Zaanstad nodig is en hun omgeving leefbaar maakt."

Een vuist maken

De SP is niet alleen een partij die in de Zaanse raad is vertegenwoordigd, dé socialisten zijn ook in buurten en wijken te vinden van Noord tot en met Zuid en van Oost naar West daar waar Zaankanters wonen, werken en leven. Dagelijks hebben zij contact met elkaar, als het goed gaat maar zeker ook wanneer verzet hard nodig is. Patrick Zoomermeijer is daar net als zijn partijgenoten bij, hij kent als géén ander de SP-stelregel 'zonder actie geen fractie' oftewel een binding met de mensen voor wie je het parlementaire werk doet is noodzakelijk. "Je moet een vuist maken tegen de gevestigde politiek, dat doe je samen en zeker niet alleen in de gemeenteraad. SP-stemmers willen echt beleid, namelijk links, sociaal, rechtvaardig en groen. En daarom zijn wij niet alleen te vinden op het pluche, wij luisteren naar mensen op school, werk, straat of thuis, daar waar het leven zich afspeelt, wij hebben plannen en ideeën én wij organiseren samen strijd voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid van mensen en solidariteit tussen mensen."

Foto: SP Zaanstreek / www.zaanstreek.sp.nl

Meer lezen?

U bent hier