h

Nieuws uit 2020

16 december 2020

Agenda-initiatief Gezondheid aan de Zaan

Er is veel industrie in de bebouwde kom van Zaanstad. Dat was vroeger al zo. Veel grote fabrieken staan langs de Zaan, waarvan een aantal in de dorpen Oud Koog en Oud Zaandijk. Die fabrieken komen soms ongunstig in het landelijke en plaatselijke nieuws. Olam Cocoa is daar een voorbeeld van. Meerdere malen was er in het nabije verleden sprake van cacaoregens, die neerdaalden op de omgeving. Nadat lozing van afvalwater op de Zaan niet meer was toegestaan, ging Olam het afvalwater op het riool lozen.

Foto: Willem Croese / SP Zaanstreek
Lees verder
9 december 2020

Raadsleden Zaanse SP: Voor een brede linkse partij!

Wij, de drie Zaanse raadsleden van de SP, spreken ons uit tegen de landelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren in onze partij, die tot een climax kwamen in het effectief opheffen van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. De verschillende opvattingen waren en zijn niet noodzakelijkerwijs onoverkomelijk en we hadden de discussie daarover op inhoud beter kunnen gebruiken om onze partij er ideologisch sterker uit te laten komen, in plaats van de SP te verzwakken, zoals nu helaas is gebeurt.

Lees verder
29 november 2020

Ook mantelzorg verdient meer dan applaus!

Wie mantelzorg geeft, heeft extra kosten door misgelopen inkomsten uit werk en reiskosten. Een onkostenvergoeding is daarom logisch.Veel mantelzorgers raken overbelast, vooral de werkende mantelzorgers.

Lees verder
26 november 2020

SP en andere Zaanse partijen “Voor 14!”

Actiegroep Zaanse Bijstand vraagt of de Zaanse gemeenteraad om hun wens deelt om het Wettelijk Minimumloon te laten stijgen naar € 14, met daaraan gekoppeld de uitkeringen. De groeiende armoede in Nederland is een groot probleem voor een steeds groter wordende groep en dat geldt ook in Zaanstad.

Foto: FNV

Lees verder
24 november 2020

O,o,o Olam

In de gemeenteraad van Zaanstad hebben we het al vaker over cacaoverwerker Olam gehad. Olam produceert, naast chocoladeproducten, ook heel erg veel stikstof, zowel in de vorm van NOx (stikstof) als in de vorm van NO3 (ammoniak). Ammoniak is een bedreiging voor de natuur. Als het op de natuur neerdaalt, fungeert het als een meststof, waardoor sommige planten (bramen, brandnetels) beter groeien dan andere planten (vooral de beschermde plantensoorten). Die beschermde planten zijn niet voor niets beschermd. Zij zijn een waardevolle schakel in de biodiversiteit (de verscheidenheid van planten en dieren) en hebben, behalve dat ze plant zijn, hun eigen rol in de natuur.

Foto: Anna de Groot
Lees verder
23 november 2020

SP kritisch over vervulling door Olam Cacao

Olam Cocoa is een fabriek waarvan een gedeelte middenin een woonwijk in Zaanstad ligt. Het andere stukje Olam ligt een paar honderd meter verderop, in de gemeente Wormerland.  De omwonenden klagen veel en vaak over Olam, niet alleen recent, maar ook in het verleden werd veel geklaagd over deze fabriek. Zo af en toe is er sprake van cacaoregens die in de woonwijk rond Olam neerdalen en recenter was er de stankoverlast die veroorzaakt werd door het lozen van afvalwater in het riool. Maar ook klagen de bewoners over een andere sterke prikkelende lucht. In 2017 behaalde Olam, met de uitstoot van 57.000 kg ammoniak, een niet zo eervolle vijfde plaats  in het rijtje van grootste ammoniakuitstoters van Nederland.

Foto: SP
Lees verder

Pagina's

U bent hier